Ædelstene
Ædelsten
Vi har hos Guldsmedene i Roskilde et stort og bredt udvalg af ædelstene. Ædelstene er en ældre betegnelse for smykkesten der alle opfylder forventninger og krav om skønhed, sjældenhed og holdbarhed.
Her på siden kan du læse om nogle af de ædelstene vi arbejder med når vi laver smykker til vores kunder.
Få lavet et helt unikt smykke med en indfatning af din eller din kæres fødselsten.
Find din fødselssten
Januar
Granat
FEBRUAR
Ametyst
Marts
Aquamarin
April
Diamant
Maj
Smaragd
Juni
Alexandrit, Månesten & Perle
Juli
Rubin
August
Peridot
September
Safir
Oktober
Opal & Lyserød turmalin
November
Topaz
December
Blå topaz, Tanzanit & Turkis
Diamant
Diamanterne hos Guldsmedene i Roskilde er alle håndplukkede og særligt udvalgte til butikken.
En diamant er et gennemsigtigt og yderst hårdt mineral af kulstof med den højeste hårdhed på Mohs’ skala, med en hårdhed på 10. Diamanten har en meget høj lysbrydning, der giver det smukke og fascinerende liv og spil i stenen, når lyset reflekteres i de slebne og facetterede sten.
Diamantforekomster findes i en række forskellige lande. De størst producerende er: Australien, Rusland, Zaire, Angola, Sydafrike, Namibia og Botswana. Disse lande står for ca. 80% af hele verdens produktionen. Den mine der har produceret mest er Argyle-minen i Australien.
De fire store C’er
Når man fastsætter værdien af en smykkestensdiamant afhænger det af de fire C’er: Carat (vægt), Colour (farve), Clarity (klarhed) og Cut (slibning).
Carat
En diamant vejes efter carat – en meget gammel vægtenhed. Carat var oprindeligt frø fra Johannesbrødtræet, et meget almindelig træ i Mellemøsten. De gamle perlehandlere havde opdaget at hvis frøene blev tørret var deres vægt yderst stabil og i starten af 1900-tallet blev carat standardiseret til at være 1/5 af et gram. 1 carat brillant vejer 0.2 gram og er ca. 6,3 mm. i diameter.
I dag vejes diamanter med nogle meget følsomme elektroniske carat-vægte.
Colour
Diamanter fås fra naturens side i mange farver. De mest almindelige er let tonede gullige sten. De helt hvide er sjældne og derfor også dyre. Ofte er den gullige tone så svag at den næsten er umuligt at konstatere, når stenene først er fattet i et smykke. Det er derfor afhængig af smag og behag og ens pengepung, om det er en helt hvid eller let tonet sten man ønsker.
Diamanter findes også i helt andre farver f.eks. grøn, brun, blå og lyserøde. Her spiller farvens sjældenhed også ind på hvor kostbar den er. De brune er oftest meget billigere end de gullige sten.
En lille procentdel af diamanter falder uden for den hvide til gule og brunlige skala og er oftest en ”Fancy Colour”. Fancy colour sten er meget attraktive. F.eks. er de pink diamanter yderst kostbare og meget eftertragtede. Ved fancy colour skelner man mellem naturligt farvede og de laboratorie-farvede. De naturligt farvede er dyrere end de laboratorie-farvede.
Clarity
Under diamantens tilblivelse dybt nede i jordens indre, for millioner af år siden, var der ikke altid stabile og optimale forhold (varme, tryk og nedkøling). Den manglende stabilitet og eventuelle fremmedlegemer under krystallens dannelse er årsagen til det man kalder uklarheder i diamanten.
Langt de fleste diamanter vil have små uklarheder. Dette bør ikke betragtes som fejl, men som et bevis på stenenes tilblivelsesproces og deres naturlige oprindelse.
Diamanter graderes i deres klarhed og med en klarhedsgrad som SI (eller bedre) vil man hermed altid være sikret diamanter, hvor uklarhederne ikke har betydning for diamanten skønhed.
Cut
Slibningen er den sidste af de fire faktorer, der afgør diamantens værdi. Det er den mest oversete faktor for ikke-fagfolk, selvom det er den mest betydningsfulde kvalitetsfaktor for stenens skønhed.
For de fleste mennesker vil en usleben diamant ligne en sten uden den store betydning og skønhed. Men netop den uslebne sten indeholder alle de egenskaber man kan forlange af de allersmukkeste ædelsten i verden. Det er nu op til den dygtige stensliber at få egenskaberne frem i den færdigt slebede sten.
Et af de mest populære og brugte slib er brillantslibet. Det rigtige slib sikrer en optimal refleksion af lyset og giver diamanten mest liv og spil.
Safir
Hos Guldsmedene i Roskilde kan vi præsentere et eksklusivt udvalg af naturlige safirer fra bl.a. Madagascar, Burma og Sri Lanka.
Safiren er en meget populær smykkesten, lavet af mineralet korund. På grund af spor af f.eks. jern, titanium, krom, kobber eller magnesium findes safiren i næsten alle regnbuens farver, undtagen rød – der er en rubin. Den kornblå safir er dog uden tvivl den mest eftertragtede. Den pink-orange safir er også meget sjælden og kostbar og kaldes padparadscha.
En stjernesafir er også en sjælden ædelsten, som vi har fornøjelsen af at kunne præsentere for vores kunder i butikken. Stjernesafirer har et fascinerende optisk fænomen, med en stjerne der bevæger sig på overfladen, når safiren drejes i lyset. De fleste stjernesafirer er sorte med en gylden stjerne eller blå med en hvid stjerne.
Værdien på safirer besluttes ud fra en række forskellige parametre – herunder farve, klarhed og slib. Safirens oprindelsesland er også en faktor der spiller ind på stenens samlede værdi.
Safirer er slidstærke med en hårdhed på 9,0 på Mohs hårdhedsskala, kun overgået af diamanter.
Rubin
Rubiner er blandt de mest kostbare ædelsten i verden og består af mineralet korund, hvor bl.a. grundstoffet krom giver rubinen den fine røde farve.
Rubiner i god kvalitet er ekstremt sjældne og prisen og efterspørgslen har altid været høj.
Farven kan svinge fra rød/orange eller rød/violet, men hvis den dominerende farve ikke er rød, kaldes ædelstenen for en safir. Farven er altså en afgørende faktor, når kvaliteten at en rubin skal bedømmes.
I alle rubiner vil der forekomme indeslutninger – enten mikroskopiske eller større, der vil kunne ses med det blotte øje. Indeslutningerne kan være andre mineraler, små sprækker eller revner med væske eller gas. Indeslutninger giver rubinen sin personlighed. Man kan kalde det en slags fødselsmærke og ligesom med fingeraftryk findes der ikke to der er ens. Indeslutninger er bevis for rubinens ægthed og for eksperter kan det afsløres hvor rubinen kommer fra, om den er varmebehandlet osv.
Stort set alle rubiner varmebehandles i en ovn ved 800 – 1600 grader. I processen udjævnes farven, mens revner og urenheder i krystallet delvist vil forsvinde. Behandlingen bruges på 99.9% af alle rubiner og er internationalt anerkendt. Hvis rubinen indeholder rutilnåle er det tegn på at rubinen ikke er varmebehandlet.
Rubiner har hårdhed 9,0 på Mohs’ skala og er dermed en meget slidstærk smykkesten, kun overgået af diamanten.
Spinel
Spinellen er en smykkesten der, ligesom diamanten, er opbygget i et kubisk krystalsystem. Den er også som granaten, en sten der nemt lader sig blande med mineralet aluminiumsoxid f.eks. med jern, mangan, magnesium, zink eller krom – der giver spinellen de mange fine farver.
Spineller findes både i transparente farver og også i mere opake (ikke transparente) – f.eks. i farverne: mørkerød, blå, violet, orange og gul, men også i brun og sort.
De mest kostbare og eftertragtede spineller er de helt transparente.
Spineller i høj kvalitet kan facetslibes i mange forskellige former. De har en god holdbarhed grundet dens hårdhed på 7.5-8.0 på Mohs’ skala. Spinellen er også modstandsdygtig overfor syrer. Og med spinellens naturlige evne til at reflektere lyset er den fantastisk som smykkesten.
Forekomsterne af spinellen findes primært i Sri Lanka, Afghanistan, Burma, Afrika og Australien.
Turmalin
Turmalinen er en ædelsten, der findes mange steder i verden, heriblandt Brasilien, Afrika, Sri Lanka og Japan. Turmaliner findes i et væld af forskellige farver. De mest almindelige er grøn, hvid og lyserød. Turmalinens mange forskellige farver dannes af de specifikke grundstoffer, som har været tilstede under dannelsen af krystallerne. Oftest er det mangan, jern, krom eller vanadium, der giver de flotte farveforskelle i turmalinerne.
Den mest fortryllende, eftertragtede og værdifulde turmalin er paraiba turmalinen. Den blev opdaget i 1980’erne i en lille bjergformation i området Paraiba i Brasilien. Paraiba turmalinens farve dannes på grund af indholdet af kobber – der giver de elektriske farver i turkis, grøn eller violet. Den dyreste og mest eftertragtede farve er turkis efterfulgt af grøn.
Da turmalinerne har mange fine farver, betragtes de som ægte juveler på niveau medsafirer, rubiner og smaragder.
De kan bruges i alle slags smykker. Man skal dog være opmærksom på at turmaliner har en lavere hårdhed – 7.0-7.5 på Mohs’ Skala. Man skal derfor passe på ikke at udsætte den for stød og slag, da det kan skade stenen.
Tanzanit
En Tanzanit er en gennemsigtig smykkesten i blå og violette farver. Det er den vigtigste variant af mineralet Zoisit. Den blåviolette farve er opstået på grund af små spor af vanadium i Zoisit-mineralet.
De første Tanzanitter blev fundet i 1967 ved foden af Kilimanjaro i Tanzania.
Men det var juvelérhuset Tiffany & Co., der i sin tid gav den navnet Tanzanit, på baggrund af dens ophavsland.
Den ubehandlede Tanzanit har en særlig egenskab: den udviser pleokroisme. Det betyder at alt afhængig af hvordan man vender stenen vil der opstå flere farver i Tanzanitten.
En tanzanit er en meget sjælden smykkesten, faktisk er den 1.000 gange så sjælden som diamanten og er derfor ikke en billig sten.
Den er et utroligt smukt alternativ til safiren.
På Mohs’ skala har tanzanitten en hårdhed på 6.5.