De ædle metaller

Guld

Det ædle metal har været kendt siden oldtiden og har i symbolikken været knyttet til solen. Det er gennem tiden blevet brugt som betalingsmiddel og ikke mindst til smykker.

Dét guld vi anvender på værkstedet er recirkuleret dvs. guld der er genbrugt og ikke nymineret.

Vi arbejder som minimum i 14 karat guld, pga. slidstyrken. Vi anbefaler ikke 8 karat, da det slides hurtigere og kan antage en kedelig farve over tid.

24 karat kaldes også for finguld

Smykkeguld kan legeres i flere farver fra den gullige til den mere sølv- eller platinlignende, hvor guldet er legeret med mindst ét hvidt metal, f.eks. sølv eller palladium, og endelig rødguld eller rosa varianter, hvor guldet legeres med kobber.

Guld har en vægtfylde på 19,3 og er grundstof nr. 79 med atomtegnet AU, som står for det latinske aurum – der ligesom det danske også betyder gylden.

Se vores udvalg af guldsmykker

Sølv

Sølv er grundstof nr. 47 med atomtegnet Ag af latin argentum, med en vægtfylde på 10,5. Sølv menes at være det tredje fundne metal, efter guld og kobber.

Sølvet vi anvender hos Guldsmedene i Roskilde er ligesom guldet, recirkuleret – dvs. det er sølv der bliver genbrugt og ikke er nymineret.

Sølv er det mest hvide og skinnende af metallerne. Det har den højeste elektriske og termiske ledningsevne blandt grundstofferne. Sølv er et tungmetal og et ædelmetal, som er modstandsdygtigt over for ikke-oxiderende syrer.

Se vores udvalg af sølvsmykker

Platin

Platin er grundstof nr. 78, med atomtegn Pt., et sejt sølvfarvet ædelmetal, der er yderst slidstærkt som smykke. Med en vægtfylde på 21,45.

Platin er et oldtidsmetal, der var kendt i Egypten ca. 700 f.Kr. og i Syd- og Mellemamerika, før europæerne kom.

De opdagelsesrejsende bragte platin med tilbage til Europa fra ca. år 1500, men europæerne vidste ikke, hvad de skulle stille op med det, da de ikke kunne smelte det.

Se udvalg af platinsmykker